Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Интервю с Деси Ташкова-Богданова - логопед
Логопедична подкрепа при децата

Логопедичната подкрепа при децата – важна, необходима, всеобхватна

Деси Ташкова

Деси Ташкова е логопед. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност Логопедия и практикува тази професия от 2004г. до днес. Преминала е множество обучения и допълнителни квалификации, които ѝ помагат във всекидневната ѝ работа с деца и подрастващи.

Представяме ви нашия разговор за логопедичната подкрепа при децата с Деси Ташкова:

Разкажи ни повече за твоята работа като логопед. С какви деца работиш и как им помагаш? 

Децата и подрастващите, с които работя са с много различни нарушения и в широк възрастов диапазон. Терапевтирам деца с езикови и говорни нарушения, заекване, нарушения в процеса на овладяване на четене, писане и смятане, структурни нарушения на устни и / или небце, синдром на Даун и деца от Аутистичния спектър.

С какви трудности се сблъскваш и какво те мотивира професионално?

Трудностите основно са в началото на терапевтичния процес и опознаването с детето – дали ще си допаднем, защото това, което съм разбрала от моята практика е, че децата не учат и възприемат от човек, когото не харесват. След това следва изграждането на индивидуална терапевтична програма. И след прилагането ѝ настъпва вълшебният момент, в който детето проговаря, отговаря, задава въпроси и разбира и изпълнява инструкции. Моментът, в който то е преодоляло нарушението и е личност със самочувствие и увереност, способна да се справя с всичко и с всеки! ТОВА Е…….!

Какво е специфичното в професионалния ти подход, когато работиш с деца със СОП?

Всичко е специфично и отново е изключително индивидуално. Разработва се комплексен метод, включващ всички параметри на развитие. В своята практика използвам комплексни терапевтични процедури, включващи кинезиология, Brain Gym, орално-моторни комплекси от упражнения, стандартизирани тестови батерии и изключително много Монтесори материали. 

Как разбра за “Неща с душа”?

Хубавите неща по принцип стават случайно. Така се случи и с вас! Отново търсех любимите ми дървени материали в интернет и попаднах на „Неща с душа“, за което в момента съм изключително благодарна!

Разкажи ни за впечатлението си от работата с материалите, които си поръча при нас.

Имам почти всички ваши материали и ги ползвам ежедневно в работата си като логопед. Винаги ви връщам снимков материал на тяхното приложение. Много добро качество и изработка, а за децата са любими, очаквани и изключително полезни за тяхното развитие.

При работата ми върху процеса на събиране на едноцифрени числа с мое любимо дете със Синдром на Даун и вашата лента със самостоятелно поставяне на цифри и знаци, успяхме да овладеем събирането. А играта “Думички УРА!” много ми помага в процеса на четене с разбиране. Пространственият пъзел е чудесен, вече и в по-голям размер. Дъските с едновременни движения на лява и дясна ръка са забавни, желани и много полезни.

Логопед - Пъзел Дядо и ряпа Логопед - Смятане до 10 Логопед - Смятане до 10 Логопед - Огледални лабиринти

Кои са признаците и особеностите, на които родителите следва да обърнат внимание и да се консултират с логопед?

Индикации за нарушения могат да се наблюдават от най-ранна детска възраст. Наличието на определени примитивни рефлекси и последващото им интегриране (или не) в по-висши функции е важен диагностичен маркер.

В периода на ранното детство от раждането до 3 г. настъпват големи качествени промени в психичното и двигателното  развитие. Основна роля играят овладяването на процеса на самостоятелно пълзене, сядане, ходене, боравене с предмети, кърмене, хранителни параметри, използването на залъгалки, реакции при определени стимули и основно комуникацията с детето. В началото тя е свързана основно с мимика на бебето при различни външни и вътрешни дразнения и стимули, жестове, плач. В последствие около втория месец детето започва да „гука“, т.е. да издава гърлени звукове (г, х, к), които през третия месец стават доста по-ясни и силни. Постепенно „гукането“ се измества от „лепет“, през 6-8 м. детето може да произнася огромен брой различни звукове. Особено важно за тази фаза е появата на сричковите съчетания ма-ма-ма, па-па-па и т.н.

Родителят трябва да бъде активен комуникатор със своето дете, за да стимулира процеса на поява на първите смислени думи. То слуша и започва да повтаря (в доста изменен вид) названия, най-основно на предмети. Това може да започне през 9-тия месец, но най-често се случва през 11-12м.Това са основни етапи от ранното развитие и важен диагностичен маркер за адекватна и навременна терапия. Разбира се, не трябва да се забравя и един основен фактор и това е индивидуалното развитие на всяко дете. 

Ние от „Неща с душа“ винаги мислим за децата със специални образователни потребности и работим в тясно сътрудничество със специалистите, които са в ежедневен контакт с тях. Тук ще откриете вход към полезните неща, които сме обобщили за тях.

Публикувай коментар