Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Как да насърчим четенето у децата

Как да възпитаваме любов към книгите?

Интервю от библиотеката

Жечка Кираджиева

На 21 март се навършват 140 години от основаването на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”.

По този повод ви срещаме с г-жа Жечка Кираджиева, зав. Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, която ще ни разкаже за интересните събития и инициативи, които се случват там.

Г-жо Кираджиева, кой е най-младият ви читател? Каква е преобладаващата възрастова група на читателите?

Най-малкият читател на Детски и средношколски отдел е на един месец. Това е малката Дария и мама Хриси, която взе на нейния читателски картон детската книжка „Песнички за моето бебе”. Радващото е, че все повече са записаните за читатели-деца в бебешка възраст, което е показател за желанието на младите родители днес да осигурят от най-ранна възраст необходимото книжно обкръжение за своите деца.

Кои са най-търсените книги?

Най-търсените книги в отдела винаги са били приказките – не само класическите, но и книгите на модерните приказници днес, като Мая Дългъчева, Петя Александрова, Джулия Доналдсън, Свен Норквист, Инид Блайтън и др. Абсолютен хит сред децата днес е поредицата книги за „Феята от захарницата” на Катя Антонова, както и вестникът „Ванилени вести” на издателство Рибка. Детските енциклопедии с „капачета“ също бързо-бързо изчезват от библиотечните стелажи…

Каква е тенденцията в последните години? Намаляват или се увеличават читателите на библиотеката?

В последните години, особено след пандемията, се забелязва ръст на читателските посещения в библиотеката. Тази тенденция продължава като много активни са децата от предучилищна възраст. Това от своя страна се дължи на нашата инициатива „Пътуващата детска библиотека”, стартирала през 2022г. Общо 15 детски градини имаха възможността да ползват над 200 от най-новите детски книги. Те бяха най-добрата реклама, която можеше да се направи за Детски и средношколски отдел, за да могат родителите да дойдат в библиотеката и да запишат своите деца.

Ще измести ли електронната книга напълно хартиената?

Читателите днес имат възможността да избират дали да четат електронни книги или такива на традиционен носител. Тук разбира се има различни мнения, но като цяло се наблюдава тенденцията за предпочитане на традиционната книга, което е убедителен показател, че тя ще продължава да съществува във времето. Именно библиотеката като институция не само съхранява книгите, но е и приемник на новите форми за четене, които развиващото се информационно общество предлага.

Как да помогнем на детето да чете по-гладко, без сричане, да подобри четивната си техника?

„Помогни ми да се справя сам”, „Мога сам да чета”, „Да четем заедно” „Аз се уча да чета” – това са поредиците от книги, които предлагаме на родителите ако децата им имат затруднения в четенето, при дислексия и др. Те са ценни инструменти за учене и със своите пиктограми и илюстрации подкрепят малчуганите да четат.

Как можем да насърчим децата си да четат? Вие какво бихте посъветвали родителите?

Много са програмите за насърчаване на четенето. Възпитанието на любов към книгите започва в семейството. Родителите са тези, които първи трябва да дадат пример на своите деца, като им четат всеки ден, родителите са тези, които трябва да заведат децата си в библиотеката, в книжарницата… И после е много важно библиотекари, учители и родители да обединят усилия и да работят заедно за израстването на грамотно и образовано младо поколение.

Какви инициативи за деца и младежи се провеждат в библиотеката и от къде можем да се информираме за тях?

Много и най-различни са проектите на Детски и средношколски отдел, насочени към децата на Варна, като цялостната дейност по насърчаване на детското четене е богата и иновативна: „Камишибай театър“, „Ваканция в библиотеката“, „Търсачи на съкровища“, „Литературни детски петъци“, „Пощенска кутия за истории”, срещи с автори… Всяка сряда от 10.30 ч. „Стая на приказките” очаква родители и деца за срещата „Чело бебе книжки”. Всеки последен петък от месеца Клуб „Литературни детски петъци” събира четящите тийнейджъри за игри и приключения, скрити из страниците на книгите…

Информация за всичките инициативи с деца – по дати и часове може да бъде намерена в Културния календар на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и в блога на Детски и средношколски отдел – варненЧЕТ@.

През цялата 2023 г. ще се организират най-разнообразни срещи, много от тях ориентирани към децата на Варна. Само след броени дни инициативата за споделено семейно четене и игра „Вълшебните куфарчета” ще предложи на родителите на най-малките читатели своите празнични теми: „Малките мишоци питат”, „Какво е добротата?”, „Приказки за една минута”, „Какво е? Какво са?”, „Школа за приключения на Марти” и др. 

Много ще се радвам, ако родителите, които четат Вашия блог, припознаят Детски и средношколски отдел като МЯСТОТО за тяхното дете!


Детски и средношколски отдел е детската библиотека на Варна, където общуването и четенето се превръщат в преживяване. Отделът притежава много богати сбирки от художествена и научно-популярна литература за деца и тийнейджъри, има изградени терминали за самостоятелно заемане и връщане на заетите книги, инфоточки за бързи справки, пълно електронно обслужване.

За най-малките читатели е обособена „Стая на приказките“ – цветно пространство, в която малчуганите от най-ранна възраст се докосват до вълшебството на книгите и приказните герои. За учениците зала варненЧЕТ@ е уютното място с неповторима атмосфера за среща с хубавата книга, за творчески занимания, литературни състезания, игри и др.

Публикувай коментар