Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Как да научим детето да се храни здравословно?

Надежда Генчева е автор на книгата “Ние с мама”

с над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца,

майка на Симеон и администратор на блог и

група със същото име, където ежедневно се

публикуват интересни идеи за развиващи игри и занимания за деца. 

Какво е важно да знаят децата ни за здравословното хранене? Има ли подходяща възраст, на която да започнем да ги учим?

Първите три години от живота на детето са най-важни, тогава най-лесно можем да влияем на хранителните му навици. Това е периодът, в който е важно да ги научим кои храни са полезни и кои нямат място в ежедневното меню и е най-добре да избягваме. Редно е обаче да си зададем въпроса и по друг начин: “Какво е важно да знаят родителите за здравословния начин на хранене?”. Няма да има голям ефект от това какво ще разкажете на едно дете за храната, колко книжки ще му купите на тази тема и колко разпалени лекции за “шумолящите” опаковки ще изнесете на семейната трапеза, ако хранителните ви навици са нездравословни. Децата наблюдават от самото си раждане, какво правите именно вие – техните родители. Няма подходяща възраст да започнете да учите детето на “здравословен начин на хранене”, но има подходящ момент, в който е добре родителите да се информират и да подобрят собствените си хранителни навици. Този момент идва още с намерението да станеш родител. Но никога не е късно да станеш по-здрав, по-добър, по-силен – заради любовта към теб и за доброто на детето ти.

Според теб има ли как да направим здравословната храна по-привлекателна на фона на лъскавите опаковки и изкушения в магазина?

Според мен, начините са да запознаем детето с домашно приготвена храна – разнообразна и балансирана, да предлагаме различни вкусове и текстури и, разбира се, да избягваме онези лъскави опаковки възможно най-дълго. Прави ми впечатление, че доста често се предлагат гризки, солети и бисквитки, с цел успокоение на детето (дори и на дечица под 1 годинка), или защото му е скучно, за да замълчи и т.н. Това може да създаде доста проблеми в бъдеще и като цяло една нездравословна връзка с храната. По този начин изграждаме навик на детето да се храни с алтернативи на “истинската” храна, от които после се чудим как да избягаме.

Още един начин да направим здравословната храна по-привлекателна е включването на детето в приготвянето ѝ от съвсем ранна възраст, може би около годинка и 4-5 месеца е подходящ период да започнем. Семейното хранене, при изключен телевизор и електронни устройства извън обсега на масата, е още един начин да помогнем на детето да изгради здравословна връзка с полезната за него храна.

Освен че си автор на книга с рецепти за детска кухня, ти поддържаш и блог с предложения за активности и игри с детето у дома. Какви занимания би препоръчала, с които да ангажираме детето в темата за здравословното хранене?

Както споменах по-горе, чудесен начин да ангажираме детето в темата, е включването му в приготвянето на храната вкъщи. А защо не и в процеса на изготвяне на списък за пазаруване и самото закупуване на продуктите след това. В помощ могат да бъдат брошурите на хранителните вериги в пощенската ни кутия, от които да изработим “визуален списък с продукти” – трябват ви ножичка, лепило и активно участващо малко човече. На същия принцип могат да се изготвят лесни за следване визуални рецепти, отново чрез апликация или като нарисуваме основните необходими продукти и стъпки.

От съвсем ранна възраст (между 12 и 18 месеца, или водени от индивидуалното развитие) можем да запознаем детето с аромата на различни подправки, да му позволим да ги помирише поотделно, а след това да ги смеси. Добавете малко вода и брашно към играта и тя се удължава с още десетина минути, текстурата на продуктите се променя, а с нея и тактилните усещания. Подходящи игри за запознаване с различни зърнени храни са: пресипването им от един съд в друг с голяма лъжица, играта с цветен ориз, сензорните торбички и шишета, апликация с леща (рисувате например таралеж, детето го “запълва” със сухо лепило и посипва с леща, елда…). По-големите деца могат да си изработят ядлива гривна от плодове, да изрежат храната с форми за сладки, да им помогнете да я подредят в чинията във вида на дъга/цвете/калинка. Предложете на детето само да измисли рецепта, като вие предварително сте избрали продуктите и сте ги приготвили на плота.

Има деца, които се разсейват по време на хранене и често стават, играят и т.н.  Има ли нещо, което родителите могат да направят, за да останат децата им спокойни по време на хранене?

Ако детето става често от масата, подвива крачета на стола, не може да си намери място – може би столът на който седи не е подходящ за неговия ръст и/или липсва опора за крачетата му и просто не се чувства комфортно на масата. Възможно е да се разсейва по време на хранене заради нарушения в сензорната обработка – по този въпрос със съвети може да помогне детски психолог, ерготерапевт или хранителен терапевт, който специализира в работата с деца. В Интернет може да се открие много информация по темата. Някои деца се плашат от големите порции храна, които им се сервират и се чувстват притиснати, това също може да е причина за отказ на храна и бързото им “измъкване” от масата. Повторно препоръчвам на читателите, да изключат телевизора по време на хранене, а защо не да преосмислят количеството екранно време на цялото семейство. В много домове, телевизорът е част не само от вечерното хранене, а работи за фон през целия ден, не е изключено той да смущава концентрацията на детето.

Какво би препоръчала на родителите на така наречените “злояди” деца, които трудно сядат да се хранят или ядат само определени 5-6 вида храна?

На първо място, моля ви, не поставяйте етикети на децата си, не само по повод храненето. Наистина ми става тъжно, когато някой ми пише с думите: “бебето ми е ужасно злоядо”, “тя е злояда, яде само кисело мляко и хляб”, “той е злояд, това абсурд да му го направя/предложа” и всякакви реплики в този негативен дух. Да, този етикет така удобно освобождава родителя от отговорност. Имаме готово оправдание и приписваме роля на детето си, която то чува, разбира и приема за истина.

Много деца не успяват да огладнеят заради междинните хранения, които им се предлагат, най-често такива са солетите и гризките, а с тях се започва от толкова ранна възраст, че изкореняването им от менюто на детето се превръща в невъзможна мисия. Препоръчвам да се създаде рутина – режим на хранене на детето. Ако ще се предлага междинно хранене, то трябва да е междинна закуска в точно определено време от деня, а не спорадично или дори безконтролно предлагане на “похапванки”, от които детето или не успява да огладнее, или просто започва да ги предпочита пред истинската храна. Повод за отказ на храна може да бъде преживян стрес от детето, може да е просто период, през който упорито, с любов и търпение, трябва да продължим да сервираме разнообразна храна. При бебетата, отказ на храна може да настъпи и заради физическа болка, умора, нужда от повече време да възприеме някои вкусове и текстури.

Няма универсално решение за справяне с подобен “проблем”, защото няма еднакви деца, нито пък цялостната семейна ситуация може да бъде повторена в друг дом. Ако усещате, че стоите на едно място, че вече сте крайно изнервени и тревожни по темата за храненето – потърсете професионална помощ.

Има ли хитринки как да помогнем на детето да запази наученото у дома и само да търси здравословния начин на хранене и да “устоява” на нездравословните изкушения навън?

Докато детето е навън с родител, все още може да му бъде оказано някакво влияние. Въпросът е какво става, когато тръгне на училище и получи джобни пари. Ако в училището и непосредствено около него се продава “боклучава” и “бърза” храна, почти неизбежно е детето да се сблъска с нея. А ако тази храна е напълно забранена вкъщи, то ще се възползва от възможността да си купува именно от нея. Едната хитринка се крие именно в това да избягваме крайностите в храненето. Втората се крие в предходните ми отговори – да не приучваме детето към емоционално хранене, за да не посяга към шоколада всеки път щом се притесни заради неизпълнена домашна работа, предстоящо изпитване или контролна работа. Третият ми съвет е да запалите детето и останалите родители по това да се носи обяд от вкъщи. Общата динамика в класа би оказала огромен ефект върху хранителните навици и на вашето дете. С известна доза кураж и активизъм, може да повлияете първо на една група деца и родители, а в последствие на политиката за детското хранене на цялото училище. Не е невъзможно, когато сме повече и сме обединени.

А кои са най-честите грешки, които родителите допускат в желанието си да хранят детето здравословно?

Според мен, най-често срещаните грешки при храненето на детето изобщо са:

  • Неосъзнаването на това в какъв мащаб влияе личния ни пример като родители;
  • Натискът – “Няма да станеш от масата докато не си изядеш броколите”, “Хайде, още една хапка за мама, нали обичаш мама?”;
  • Предлагането на храна за награда, утеха, като израз на любов (ах, бабите!), от скука, т.е. приучване към емоционално хранене – капан, от който трудно се излиза като възрастен;
  • Липса на рутина;
  • Хранене пред телевизора;
  • Рядко хранене заедно всички на масата или дори тотално отсъствие на “семейни вечери”;
  • Липса на подход и търпение от страна на родителя;
  • Не се търси помощта на специалист или се търси, когато проблемите с храненето напълно излязат от контрол – Като тук нямам предвид, че всички сме за продължителна терапия, а по-скоро, че безплатна информация има в изобилие, има и готовност от страна на специалистите да помогнат със съвети и то навреме. Но помощ трябва да се търси.

В този ред на мисли, доста клиширано, но абсолютна истина – никой не се ражда научен. Абсолютно нормално е да срещаме трудности в родителството, не само що се отнася до храненето на детето. За това се радвам, че в наши дни има толкова много информация, до която можем да се докоснем и която наистина няма за цел да ни обърка, а да ни даде насоки за действие. Тествайте различни неща в подхода си към детето и храненето, оставете го да се запознае с храната и да поиграе с нея, давайте личен пример за здравословен начин не само на хранене, а и на живот. Споделяйте за трудностите си с други родители, така пада и част от напрежението по темата. 


Още съвети, рецепти и идеи за занимания може да намерите на сайта на Ние с мама и тяхната Фейсбук страница.

Публикувай коментар