Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Нещотърсачи (Scavenger hunt): Игри за любознателни деца

Игрите на нещотърсачи развиват любопитството и наблюдателността на децата, работата в екип и уменията за общуване и не на последно място са забавен начин да прекараме време заедно и далеч от екраните!

Нещотърсачи (Scavenger Hunt) e игра, която обикновено се играе на открито и в която участниците събират различни предмети от заобикалящата ги среда, за да се забавляват. Един от вариантите за игра е търсене на предмети с различен цвят. Може да решите да включите търсене на няколко предмета от всеки цвят – напр. намерете 5 червени предмета, 3 сини и т.н. Или да усложните играта като комбинирате в условието цвят и форма, напр. Намерете кръгъл червен предмет.

Съвети за организиране на Игра на Нещотърсачи: 
  1. Изберете подходящо и безопасно място, където има достатъчно пространство
  2. Уверете се, че имате награди за всички деца – Ако решите да направите играта със състезателен характер, добре е освен наградата за първите да предвидите и обща почерпка за всички в края на играта.
  3. Ако играете само с един отбор, определете минимално количество “неща”, които трябва да открият, за да спечелят наградата.
  4. Съветът ни е да определите времето за игра между 30 и 45 минути, за да задържите интереса на децата.
  5. Ако даден предмет не може да бъде донесен на финала, участниците трябва да направят снимка или да го посочат на организатора на играта, като доказателство, че са го намери (напр. пън на дърво)


Играта следва дадените по-долу стъпки:
  1. Разделете децата на отбори (ако имате повече от 3 деца)
  2. Създайте списък с неща, които отборите трябва да открият
  3. Определете времеви лимит (в рамките на който трябва да се открият предметите от списъка)
  4. Дайте на участниците списъка и ги оставете да търсят наоколо

Победител е този, който изпълни задачите най-рано или открие най-много предмети в рамките на определеното време. 

С удоволствие споделяме с вас няколко безплатни файла, готови за разпечатване с изготвени от нас игри за Нещотърсачи:

Нещотърсачи в града

Нещотърсачи в гората

Нещотърсачи в парка

Играта Scavenger Hunt има много вариации и децата никога не се уморяват да я играят. Заедно с игрите за търсене на съкровище (виж тук), това е една от любимите игри на деца от всяка възраст и дори на възрастни.

Друг често игран вариант на Scavenger Hunt е изпълняване на групови предизвикателства (мисии). Той се играе и от по-големи младежи и дори възрастни и е чудесен начин за подобряване на комуникацията и развиване на работата в екип. Организацията също не отнема много време:

Разделете участниците на отбори и им раздайте списък с 10-15 мисии, които трябва да изпълнят заедно. Когато се завърнат на началната точка в уреченото време, отборите показват доказателства за изпълнените мисии. Примери за отборни задачи: Направете снимка на целия си отбор на детска площадка. Изяжте 1 бурканче фъстъчено масло (донесете празното бурканче). Изтанцувайте лунния танц и убедете един минувач да се включи в него (видео доказателство) и др. Разбира се, съобразете мисиите с възрастта на децата, както и дали можете да им разрешете да обикалят наоколо самостоятелно или ще трябва възрастен да придружи отбора и да им помага със снимките и видеата.

Публикувай коментар