Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Адаптация в детската градина

Адаптация на детето в детската градина

10 съвета за подготовка

Наближава малкото човече да тръгне за първи ден в градината … едно ново и емоционално преживяване, както за детето, така и за родителите, които често посрещат този момент на първа раздяла с притеснение. Как се случва адаптацията и какво да правим през първите дни?

1. Обяснете на детето как ще премине престоя му в градината

Тази подготвителна фаза е много важна, дори когато става въпрос за ясла и детето е още на около годинка. Самият разказ за това, което предстои, изгражда увереност както у детето, така и у родителя. Месец преди постъпването, можете да отидете заедно до двора и да обясните, че това е мястото, където предстои да прекарва време заедно с други деца. Това ще предразположи детето да приеме по-лесно промяната.

Прекрасен помощник в тази задача е „Моят дневен режим“ – дневник с рингове и дървени корици и 30 карти с цветни илюстрации, които да се подреждат в нужната последователност за деня. Картите включват различни групи занимания – рутинни дейности (събуждане, обличане, миене на ръце и зъби, сресване, хранене и др.), задължения (прибиране на играчки, подреждане на раничка, безопасно пътуване, посещаване на детска ясла/градина), свободно време (игри, четене, рисуване, време на открито и др.)

С подреждането на дневника за всеки ден заедно с детето, то взема активно участие в планирането, подготвено е и знае какво му предстои, кое след кое следва, подпомага за адаптацията в детска ясла/градина. Дневникът се превръща в една книжка с картинки за предстоящия ден.

2. Бъдете спокойни, емоциите се изписват на лицето

Тръгването на градина е осъзнат избор, но и първи повод за раздяла. Често дори за емоционално зрели родители е трудно да управляват чувствата си. Психологическите изследвания показват, че децата регистрират и разчитат родителските емоции чрез изражението на лицето. Въпреки всичко, не трябва да предаваме към детето своите притеснения и страхове. За да избегнем това, е необходимо да се самонаблюдаваме. Добре е в началото самият родител целенасочено да се погрижи за собственото си спокойствие – да не „кръжи“ около градината докато чака, а да е зает и да се опита да запази спокойствие.

3. Изразявайте положителни мисли

Добре е да се подготвите за промяната с позитивна нагласа, която да изразявате гласно. Не само по отношение на детската градина и онова, което го очаква там (нови приятели, игри с други деца, занимания), но и в по-общ план: казвайте му, че го обичате, дори когато не сте заедно. Заменете израза „оставям те“ с „водя те“ в градината. В никакъв случай не бива да се използва градината като заплаха или наказание – „ти ще видиш като отидеш на градина“, „щом не слушаш, отиваш в градината“, „там ще те научат на дисциплина“  и други подобни. Напротив, градината е хубаво място и затова всички деца ходят там.

4. При нужда коригирайте режима у дома

За да се ускори адаптацията, специалистите съветват да се стремим максимално да приближим режима на детето вкъщи към този в градината. Това е добре да започне още преди тръгването на градина и да се запази в почивните дни и ваканцията. Става дума за време за игра, време за плод, време за сън и почивка. Да се подкрепят едни и същи правила както в градината, така и вкъщи: да се прибират играчките след игра, да се храним спокойно седнали на масата, а не пред телевизора.

Това обаче не бива да се случва насила и тук „Моят дневен режим“ е идеален практически помощник, защото приобщава детето към процеса.

5. Не бързайте

Въпреки забързаното ежедневие между семейство и работа, родителите не бива да пришпорват ситуацията, особено в началото на привикването на детето към градината и да следва да се съобразяват с неговото темпо. Практичен съвет за ежедневието е вечер да не се остава до късно, както и сутрин да се будим по-рано, за да се приготвим спокойно, а не да сме припряни и изнервени преди тръгване.

Педагозите споделят, че периодът на адаптация може да трае от 15 дни до към 4 седмици, в зависимост от детето. Ако например след 2 седмици, то още изпитва силна тревожност, е необходимо да прекарва по-малко часове в градината и да не бъде насилвано да остава за целия ден. Да не забравяме, че нещата трябва да се случват постепенно.

6. Следвайте ритъма на вашето дете, без чувство за вина

Не съществува рецепта за адаптация в детската градина, затова и майката не бива да бива да бъде упреквана за начина, по който се справя детето ѝ. С други думи, от основно значение е, да бъде ясно, че темпото на привикване към новата среда е резултат от много различни и комплексни фактори и не е измерител за родителската ви компетентност.

По същата причина не бива да бъде коментирано и/или критикувано детето, неговата адаптация, емоционалност и т.н в негово присъствие.

7. Уверете го, че ще се върнете

От самото начало е важно детето да знае, че ще се върнете. Концепциите за преди и след, скоро или след малко, са твърде абстрактни. Затова, според педагозите, е подходящо да свържете времето с определена ситуация. Например, ако в началото го оставяте за час, обяснете така: „Мама ще отиде да напазарува и ще се върне да те вземе!“. Ако ще стои до обяд, нека знае, че след като се нахрани, мама ще дойде.

8. Нека си носи любима играчка

В началото, а и след това, мъничето можето да взима със себе си любимата си играчка (това британският педиатър и психолог Доналд Уиникът нарича „преходен обект“). Този предмет носи утеха и помага на детето да бъде по-спокойно в новата среда. Ако например е свикнало да заспива гушнало мече (кукла, одеалце), ще има нужда от него и ще го търси и в градината.

Интересна идея е например, преди градина да сложите мъничко от парфюма си на носна кърпичка, която да пъхнете в джобчето. Така мъничето ще се почувства специално и ще има нещо, което да му напомня за мама, докато тя е на работа.

9. Повтаряйте винаги (и до безкрай), че мама ще дойде

Дори и да ви се струва, че най-критичният период е отминал, не бива да приемате нищо за даденост. Поради тази причина и на по-късен етап, в края на аклиматизацията, уверението, че ще се върнете за детето е много важно. И никога не е преувеличено да го повторите, дори ако изглежда, че всичко върви перфектно!

Имайте предвид, че понякога някои деца проявяват известна съпротива срещу раздялата точно когато изглежда, че най-деликатният период е отминал. За да приеме по-добре факта, че ще ходи на детска градина „всеки ден“, а не само понякога, е много полезно за детето да се довери и да получи подкрепа от авторитет, докато мама не е с него. Така майката може да успокои малкото, като му обясни, че учителката му ще го гушка, докато тя не е там.

Във всеки случай, когато водите детето на градина и след това, когато го прибирате у дома, най-добрият подход винаги е спокойствие и стабилност, съветват психолозите. Не е подходящо да наблягате с превъзбуда на раздялата и посрещането, но е важно да ги управлявате добре и спокойно.

10. Имайте доверие на специалистите

Постъпването в градина или ясла се гради на отношения между хора, които не се познават. Това изобщо не е лесно. Затова и родителите и детето трябва да си дадат време да свикнат и да се опознаят с учителите и средата.

Доверието е фундаментално, но не и незабавно. В периода на адаптация се полагат основите и се изискват  усилия от страна на родителите да разчитат изцяло на персонала на градината. Освен това психолозите съветват да не се влиза в сравняване и конкуренция между собствените умения за отглеждане и тези на възпитателя. Подобен подход със сигурност не би благоприятствал изграждането на спокойни отношения на доверие.

Публикувай коментар