Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Децата и света на музиката

За музиката с Митко

Музиката е прекрасен начин, чрез който да общуваме, да се изразяваме, да учим, да творим. Музиката и всички нейни превъплъщения и нюанси. Неподозираните възможности, които може да разкрие пред нас и неизменната ѝ връзка с всички форми на изкуство и живота на човек.

Въвеждането в света на музиката чрез нови форми на забавление и учене, развива когнитивните умения на децата, подпомага тяхното психично развитие и усъвършенства двигателната им сръчност.

В съавторство с Димитър Еленски от „За музиката с Митко“ ще ви дадем няколко идеи как можете да представите музиката по интересен начин дори и за най-малките:

Образователни музикални предавания

„За музиката с Митко“ е музикално образователно предаване от семеен характер. То представя по много забавен начин знания за музикалните инструменти, основни музикални понятия, как сами да направим музикален инструмент с подръчни средства или да проведем музикален експеримент. Предложените дейности са разнообразни по характер, като лесно могат да се адаптират към различни интереси на деца и възрастни, комбинирайки изобразително изкуство, апликиране, изработване на различни модели, пеене, свирене, танцуване и много други. „За музиката с Митко“ е забавен начин за обогатяване на музикалните знания и умения на цялото семейство и сплотяване чрез изкуство.

Митко прави инструменти с подръчни материали

Направете музикални инструменти заедно

Музикалното образование на най-малките започва с използване на предмети от ежедневието като източник на ритъм и звук. Всички първо си представяме сет барабани от обърнати купи и тенджери, по които бебето удря бясно с метални лъжици. „За музиката с Митко“ ни дава по-креативен поглед, променяйки функцията на редица предмети у дома, както и на тези, които обикновено използваме само, когато сме навън. Превръща велосипеда в многофункционален музикален инструмент, кофичката за пясък се преобразява в калимба, а стара кутия от обувки става китара с помощта на няколко ластика.

„За музиката с Митко“ запознава и с различните музикални инструменти, как звучат и как се изработват

„За музиката с Митко“ гостува на лютиерите

В предаването се разглеждат различни видове музикални инструменти, звуците, които издават, в един от епизодите Митко дори разглобява китара на съставните й части. Участие в предаването вземат и артисти от различни краища на света и сфери на изкуството – танцьори, актьори, инструменталисти и други. В този епизод „За музиката с Митко“ гостува на фабрика за производство на музикални инструменти, където Митко се среща с майстори лютиери, за да отговорят на няколко важни въпроса, зададени от деца.

Кой е Митко от „За музиката с Митко“?

Творческият път на Димитър Еленски преминава през множество разнообразни превъплъщения с пресечна точка – музиката. От хорист при „Пловдивските момчета“, през музикотерапевт и музикален педагог във Франция, мениджър на народен хор, отново хорист в различни формации, сред които хор при оперите на Пловдив, Стара Загора и Плевен, Хор на Сорбоната (Париж), пее и в църковни хорове из цял Пловдив, а понастоящем в София. В последните години голяма част от времето му е посветено на децата, като преподава музика в кооперативи, детски градини и индивидуални уроци по китара. Сред цялата палитра от дейности успява да направи и свое собствено музикално студио, в което дори му остава време и за най-любимото му: да композира и създава музика.

Предложения от „Неща с душа“ за игри, свързани с музиката

За запознаване на децата с музикалните инструменти Ви препоръчваме нашата мемори играта „Музикални инструменти“, която съдържа 36 плочки с 18 двойки гравирани инструмента.

Научете цветовете, броене до 10 и любимата песен „Пеят, скачат палците“ с нашия образователен дървен пъзел.

Докато слушате или пеете любимата детска песничка „Зайченцето бяло“, нареждайте последователно елементите на пъзела следвайки текста. По този начин детето ще може си представи за какво се пее и ще надгради когнитивните си умения.


Всички епизоди на забавното предаване За музиката с Митко ще намерите тук. Не забравяйте да се абонирате за канала му.

Публикувай коментар