Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Благотворителен каледар

SOS детски селища за благотворителния календар

Разговор с Д-р Румяна Желева – Корпоративни партньорства към SOS детски селища България

През 2021 година на Фейсбук страницата на „Неща с душа“ се проведоха 4 конкурса за детска рисунка – ЗИМА, ПРОЛЕТ, ЛЯТО и ЕСЕН. От тези конкурси бяха избрани общо 12 рисунки, които да илюстрират всеки от месеците на един стенен благотворителен календар за 2022 година, а на неговата корица е поместен колаж от всички, над 450 участвали творби. Със средства от продажбата на календара ще бъдат подпомогнати децата, за които SOS детски селища се грижи. Ето какво споделя за тази инициатива д-р Румяна Желева от SOS детски селища:

Знаехте ли нещо за дейността и мисията на Неща с душа, преди да се свържат с вас?

Познавах социалното предприятие чрез играчките, които създават за деца със специални образователни потребности.

Разкажете как се случи партньорството ви с Неща с душа?

Нина се свърза с мен и ми разказа за идеята да организира конкурс за детска рисунка за всеки сезон, и след това с избраните победители за всеки месец да се направи календар с кауза. Парите от продажбите, след приспадане на печата, да бъдат за добро дело. Сподели, че има желание каузата да бъде SOS Детски селища и дали имаме нещо против. Ние много се зарадвахме и така започна нашето партньорство.

Какво мислите за инициативата с благотворителния календар, който се подготвя цяла година?

Мисля, че инициативата с благотворителния календар е много дълго обмисляна, добре планирана и реализирана. В нея са вложени много желание и старание. Не е от нещата, които правиш в последния момент преди Коледа. 

  Колко и какви са децата, за които SOS Детски селища се грижи?

  Сдружение SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа. Също, подкрепяме семейства с деца, които са в риск да загубят закрилата на своите родители, и активно се застъпваме за правата на децата и младежите. С вашата подкрепа се грижим за над 800 деца, младежи и техните семейства.

  Какви са техните нужди? От какво са лишени?

  Всяка година над 2 000 деца в България биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилния дом. Тревожен е фактът, че това е устойчива тенденция през последните 10 години. Особено драматично е положението на тези семейства в условията на сегашната епидемична и зараждаща се икономическа криза, когато уязвимите социални групи стават още по-уязвими.

  Има ли разлика в мотивацията / активността между индивидуалните и корпоративните дарители?

  Разликата между индивидуалните и корпоративните дарители е, че корпоративнивните дарители трябва да създават и поддържат имидж на социално отговорни компании чрез подкрепа на различни благородни каузи, които се вписват в тяхната мисия, визия и цели. Използват ПР техники за затвърждаване на техния имидж и комуникация с крайните потребители. Използват данъчни облекчения за направените дарения. Индивидуалните дарители са водени единствено от желанието да помогнат и да направят добро. Няма положетелен ПР за тях, няма и данъчни облекчения.

  Повлия ли според Вашия опит пандемията на дарителството в България?

  Повлия в положителна посока за индивидуалните дарители и в отрицателна – за корпоративните, което е обяснимо в контекста на несигурността за бизнеса в пандемичните условия от една страна и съпричастността на хората, от друга. 

  Можем ли да кажем, че сърцето на българина продължава да бъде отворено за децата и хората в нужда?

  Сърцето на българите е огромно, благородно, готово и търсещо да прави добрини.

  Публикувай коментар