Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Креативни идеи за запознаване на децата с растенията

Естественото люпопитство на децата и желанието им за игра е идеалната предпоставка за учене. Затова трябва да се постараем да бъдем креативни и изобретателни, а децата ще научат повече за растенията от нестандартно презентираните уроци по темата.

Да си направим 3D слънцеуловител

Едно лесно и много забавно творческо предизвикателство за деца с подръчни материали, което се получава много, много красиво. Идеята на слънцеуловителите (suncatchers) е да се получи подобие на красив витраж, който да се осветява от светлината и да я пропуска през красиви полупрозрачни форми и цветове, които постигаме чрез естествени материали от растителен произход.

Необходими материали: стара кутия или кашон, макетен нож (мама изрязва), прозрачно самозалепващо мебелно фолио (намира се в строителни хипермаркети), венчелистчета, листа и въображение.

Начин на работа: Съберете с децата подходящи цветя и листа и набавете останалите материали. Изрежете отвори на стените на кутията с помощта на макетния нож и залепете от вътрешната страна самозалепващото фолио, така че лепкавата част да остане навън. Нека децата развихрят въображението си и поставят листенцата и цветчетата върху лепкавата част, както им харесва. След това запечатайте този прозрачен хербарий с още един лист самозалепващо фолио, като го залепите от външната страна на кутията и апликацията остане между двете лепкави страни.

Можете да осветите вътрешната част на кутията с фенерче, или да поставите като абажур върху нощна лампа със слаба крушка, за да се насладите на красивата му светлина.

Kълнове от различни семена в яйчени черупки

Всяко дете обича да прави експерименти. Предлагаме ви Монтесори алтернатива на традиционния домашен експеримент с покълването на семена в навлажнен памук, ако не ви е страх от това да си изцапате ръцете. Ще поставяме семената в яйчени черупки, пълни с почва и ще наблюдаваме покълването им. Предимствата на този метод са, че от една страна черупките съдържат полезни за развитието на семената вещества – основно калций, но също фосфорна киселина и азот, от друга страна са биоразградими и готовите кълнове се прехвърлят в почвата заедно с черупките.

Необходими материали: яйчени черупки, кора за яйца, където да ги поставите, почва, вода, малка лъжичка, семена (подходящи са семенца от краставици, тиква, босилек, боб, леща)

кълнове в яйчени черупки

Начин на работа: Подгответе черупките, поставете ги в кората за яйца и внимателно ги напълнете с почва с помощта на лъжичка. Поставете внимателно едно семенце вътре, така че да е изцяло заровено с почва. Полейте с вода с лъжичката и внимавайте да не прекалите. Оставете на светло и наблюдавайте процеса на покълване като поливате редовно, за да бъде почвата влажна. След 2-3 седмици кълновете ще са готови за прехвърляне в градината или в голяма саксия. Не отстранявайте яйчените черупки, а само ги строшете, така че да не ограничават коренчетата на растението и в същото време да подхранят почвата.

Части на растението и жизнен цикъл

Това учим от книжките, енциклопедиите, а в училище – по предмета околен свят. Предлагаме ви също образователните пъзели, с които да запознаете децата с частите на растенията и техния жизнен цикъл:

Всички пъзели от серията „Жизнен цикъл“ ще намерите тук.

Изкуство с печати от истински листа

Съберете различни листа от широколистни дървета и ги превърнете в произведение на изкуството.

Необходими материали: различни по форма листа, бои, четки, моливи, хартия

Начин на работа: Намажете събраните есенни листа с гъста цветна боичка и ги използвайте като печати върху лист хартия – получава се великолепен резултат. Друг вариант е да поставите листо върху хартията и с четка с бои от средата към периферията да оцветявате, така че като махнете листото, под него да остане неоцветен отпечатък. Ето и още една идея как да използвате листата като печати от Крокотак.

печати от истински листа

С помощта на обучителните пъзели с листа можете да научите децата да разпознават дървесния вид според формата на листата, както и да разберете интересни факти за всяко от дърветата. Тъй като сме на тема изкуство, ще ви научим как да си направите перфектна графика на листо с красивата шарка на жилките: поставете листото от пъзела под бял лист хартия и започнете да защриховате с молив плътно повърхността отгоре.

10 малко познати факти за растенията

По-големите деца можете да запознаете с интересни и малко известни факти за растенията – някои са свързани с екологията и опазването на видовото разнообразие, а други са откровено любопитни:

  • Учените са описали повече от 390 000 растителни вида и този списък нараства с около 2 000 всяка година!
  • Според проучванията 21% от всички видове растения на планетата (или 1 от всеки 5) са заплашени от изчезване.
  • На Земята има повече от 80 000 ядливи растителни вида, но само 30 вида съставляват 90% от човешката храна.
  • 70 000 вида растения се използват в медицината, а половината от предписваните лекарства имат растителен произход.
  • 80% от първоначалните горски масиви на планетата са унищожени, а 80% от обезлесяването на горите се дължи на земеделието.
  • Думата „плод“ е ботанически термин, докато думата „зеленчук“ – кулинарен.
  • Бамбукът е най-бързо растящото растение на планетата – средно до 1 м за 24 часа.
  • През 17 век луковиците на холандските лалета са стрували повече от златото.
  • Ягодата има средно около 200 семена. Тя е единственият плод, чиито семена се намират от външната страна.
  • Ароматът на окосена трева е своеобразен зов за помощ на езика на растенията.

Всички обучителни продукти от асортимента на „Неща с душа“, с които можете да учите различни факти за растенията, можете да намерите тук: https://neshtasdusha.com/product-tag/rasteniya/

Публикувай коментар