Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Забавни идеи за запознаване на децата с животните

Децата (особено в предучилищна възраст) имат естествен интерес към животните, който подхранва тяхното любопитство и желание да научават повече за тях. В същото време обаче, търпението им бързо се изчерпва, вниманието се разсейва, а способността за задържане на информация е краткотрайна. Затова трябва да се постараем да бъдем креативни и изобретателни, а децата ще научат повече за животните от нестандартно презентираните уроци по темата „Животни“.

Научете ги да бъдат внимателни в отношението си към животните

Децата учат най-добре чрез ръцете си, но това не винаги е най-подходящият начин да учат за животните. Когато се срещат с домашен любимец или с животно от контактен зоопарк, напомнете им да бъдат внимателни и да избягват да докосват лицето на животинката, да не я повдигат или носят по неправилен начин, да не я дърпат за ушичките или за опашката. Това не само ще помогне на животното да остане спокойно, но ще научи децата на внимателно отношение и уважение. Разбира се, трябва да научим децата да бъдат предпазливи, защото в много случаи не е добра идея да докосваме животните, ако не познаваме характера или поведението им. Достатъчно е да ги наблюдаваме и да обсъдим с детето определени особености – например ако кучето маха с опашка, се радва, но ако котката маха с опашка, тогава е ядосана. Научете децата, че животните също имат нужда от свое лично пространство.

Ролеви игри

Кое животно съм? Без да използвате звуци, имитирайте движенията на дадено животно и нека детето познае кое е то. Изключете котката и кучето, имитирайте по-интересни животни – ленивец, муха, дъждовен червей. Колкото по-артистични сте, толкова по-забавно става.

Ветеринар. Обособете импровизиран ветеринарен кабинет с маса за прегледи, принадлежности, бланка за рецепта, работно време и нека плюшените играчки са ваши пациенти. Можете да въведете понятия като рентгенова снимка, шина, изследвания, да превържете краче или да предпишете лекарство.

Безплатни рерурси за изтегляне

Стъпка към по-задълбочените познания

Посещението в природонаучен музей или аквариум е стъпка към по-задълбочени познания за животните. То е подходящо за децата в начална училищна възраст.

Пъзелът Кой къде живее и кой какво яде? е разработен в сътрудничество с Регионален Природонаучен музей, гр. Пловдив и е много подходящ за по-малките природолюбители. С големия дълбочинен пъзел Животни и следи децата научават какви следи оставят 12 различни горски животни. А с интерактивен пъзел Птици можете дори да чуете техните песни, ако сканирате QR кода със смарт устройство.

Обсъдете и разучете жизнения цикъл на пеперудата, жабата и други интересни животни с помощта на онлайн ресурси или на ръчно рисуваните пъзели от серията „Жизнен цикъл“

Всички обучителни продукти от асортимента на „Неща с душа“, с които можете да учите различни факти за животните, можете да намерите тук: https://neshtasdusha.com/product-tag/jivotni/

Публикувай коментар