Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Твърде много играчки? - Неща с душа

Твърде много играчки? 7 стъпки да се справим с това

„Имаме купища играчки, а детето ми изобщо не се интересува от тях!“ Познато ли ви е? Много родители се оказват в този омагьосан кръг.

Както и при възрастните, за децата е трудно да се фокусират трайно върху едно нещо, ако пред очите им е претрупано с играчки. Вместо да се задълбочат и концентрират в играта, те се лутат между различни предмети, които привличат вниманието им. Ролята на родителя е от време на време да въвежда ред в този хаос и много скоро ще се уверите, че по-малкото на количество е повече като качество.

1. Приберете играчките с батерии

Малките деца са изобретателни и природно любопитни същества. Те (а и околните) нямат нужда от натрапчиви експлозии от звуци и цветове, нито от съобщаване на формите на три различни езика при всяко натискане на копчетата. Затова приберете този тип играчки и се придържайте към по-семплите т.нар. пасивни играчки. Те помагат на детето да бъде активно като го стимулират да изследва и да общува, ангажират вниманието му и развиват креативността му.

Ако смятате, че детето желае да използва телефона или да „работи“ на лаптопа, както правят възрастните, няма проблем да му дадете детските версии на тези предмети, но им отстранете батериите.

2. Премахнете големите бебешки уреди

Големите бебешки уреди, като бънджита, активни гимнастики, колички за яздене и др. заемат много голямо пространство в дома, използват се кратко време и ограничават бебешките движения и възможността да изследва и да взаимодейства със средата и предметите. Ако смятате, че тези уреди са забавни и безопасни за детето ви, можете да обособите т.нар. „ДА“ пространство (YES space) – обезопасено кътче в дома, където детето да се чувства свободно и уверено да играе и да се движи, и където да не му се казва „не“, „не пипай“ и  „недей“.

3. Разделете се с играчките за по-малки деца

Децата растат бързо и спират да обръщат внимание на играчките за по-малка възраст. Вие познавате детето си и можете лесно да отделите играчките, с които не е играло от месеци и към които може би повече няма да посегне. Запазете обаче истински любимата бебешка плюшка, нещо със сантиментална стойност или играчката с двойна употреба – например бебешката дрънкалка, която е любима на куклата, която детето обгрижва на този етап.

Ако имате по-малко дете (или планирате) можете да приберете тези играчки в кутия за по-нататък, но имайте предвид, че новото бебе ще получи свои играчки, така че спокойно можете да се разделите с тези.

4. Отстранете повтарящите се играчки

Понякога става така, че се оказваме с по много неща от един вид, без да е нужно те да са напълно еднакви. Детето няма нужда от повече от една-две буталки, един комплект кубчета, една-две колички, един сервиз чашки и чинийки и т.н. Изберете от всеки вид онези, които детето харесва най-много, които са най-красиви и устойчиви, а останалите подарете.

5. Подредете рафта с играчки

След като вкъщи вече имате само най-добрите и полезни играчки, е време за подреждане. Когато подреждате играчките в детската стая или в къта за игра, не ги „прибирайте“, а точно обратното – покажете ги.

За да предизвикате активна и пълноценна игра, дори от най-малка възраст, играчките трябва да са подредени така, че да се виждат ясно и отдалеч, да са малко на брой и на разстояние. Това помага на детето да ги види и разгледа, да избере, а след това да ги подреди обратно по местата им.

За предпочитане играчките да се поставят на открити рафтове, а не в шкаф или кош, но това не винаги е възможно.

Групирайте играчките по вид, за което можете да ползвате отделни кутии за съхранение – за животните, за пъзелите, за образователните игри и т.н.

6. Ограничете броя на играчките

Важно е да не пренасищаме вниманието на детето с много играчки наведнъж. Някои източници дават следния ориентир – до 4 играчки за малко (непълзящо) бебе, 8 играчки – за подвижно (пълзящо) бебе до 1 година, 12 играчки – за дете от 1 до 3 години. Разбира се, комплект кубчета или играчка от няколко части се смята за един брой.

И още един полезен съвет: не изваждайте повече играчки, отколко сте готови да приберете след това.

7. Поддържайте разнообразието от играчки чрез ротация (подмяна)

Ако сте ограничили броя на играчките на показ, за да не пренасищате детското внимание, то тогава ще имате нужда от система за поддържане на разнообразието и съответно на интереса към игра. По-голямата част от играчките, които не са в ротация, оставете прибрани. Изваждайте някоя от тях всяка седмица или всеки път, когато прецените, че детето има нужда от нещо ново и различно. Ако детето е достатъчно голямо, то само ще ви насочи към коя играчка има интерес. Не подменяйте всички играчки едновременно, защото се изисква различно време и постоянство за различните умения, а и едни играчки може да са по-занимателни от други в определен период.  

Източник: respectfulcaregiving.org, Неща с душа

Публикувай коментар