Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Децата и цветовете

Децата и цветовете

През първата година от живота на бебето зрението му се променя много бързо: от неясно и силно фоточувствително при раждането до напълно развито като на възрастните в края на 12-ия месец. Въпреки че често избираме бледи пастелни тонове при обзавеждането на стаята на новороденото, оказва се, че силно контрастните цветове, райетата, черно-белите десени дават много по-мощна зрителна стимулация на бебешкия мозък. За този период могат да се използват също различни визуални стимулации, контрастни тихи книжки, флаш карти или черно-бели картинки на силуети. На 1 година е препоръчително да се направи профилактичен преглед при очен лекар, за да се открият евентуални проблеми със зрението, дори при липса на оплаквания.

През първата си година детето различава цветовете. Но когнитивната способност да ги разпознава, да ги отделя от възприятието за предметите, да ги назовава по име се формира през втората и третата годинка. Ранното „научаване“ на цветовете помага на децата да формират когнитивната връзка между визуалното възприятие и езика.

КАК ДА НАУЧИМ ЦВЕТОВЕТЕ?

Всяко нещо се учи постепенно, с повторение и с надграждане. Не можем да очакваме детето да разграничава нюансите на един цвят, преди да е научило основните цветове. Но преди да научи името на всеки цвят, то трябва да разбере самата концепция за цветовете, какво описваме с тях – не е формата, не е размера, нито предмета.

Всекидневно включване на понятието цвят

В началото всичко се свежда до постоянство в даването на примери, а в многоцветния заобикалящ ни свят, това е лесно. Затова, родители, говорете на децата, назовавайте и повтаряйте цветовете на очевидните неща: червена топка, син балон, жълто пате, зелено яке. После разширете концепцията, като сложите цвета на второ място и дадете примери с един и същ предмет с различни цветове. Например: този балон е син на цвят, а този балон е червен.

Един интересен подход при ученето е всяка седмица да избирате по един цвят и да се фокусирате изцяло на него в ежедневието ви с детето – облекло, храна, дейности, занимания. Независимо кой е цветът, откривайте красотата му за детето чрез игра и изпитвайте удоволствие от играта. Можете да вкючите и някои от изброените по-долу идеи:

Учене на цветовете с детски книжки

Децата обичат книжките и те са първи помощници на родителите.

От специализираните книжки за цветовете, избирайте такива с ясни, опростени, информативни илюстрации. Изобразените предмети да са ярки, в различни нюанси и групирани по цветове. Също има подходящи, които са с любимите на децата капачета, а за по-малките – с дебели и твърди картонени страници.

Има различни варианти и на елементарни книжки за оцветяване, които могат да помогнат да се обогати практически познанието за цветовете. Освен, със специализирани книжки за цветове и за оцветяване, можете също да се упражнявате и от обикновените книжки с картинки или приказки. Задавайте на детето въпроси по илюстрациите и им отговаряйте: Какъв цвят е цветето? Виждаш ли на страничката жълто цвете? А синьо?

Учене на цветовете чрез играчки

Тук ще ви предложим играчките от Неща с душа с уговорката, че те учат освен на цветовете, и на други допълнителни неща и умения – геометрични форми, фина моторика, логика и памет, дори математика. Играчките са ръчно изработени, от естествени материали – дърво, текстил, картон; цветовете им са ярки и привлекателни за децата, а използваните бои са безвредни и специално пригодени за детски играчки.

Учене на цветовете с онлайн ресурси

Не винаги родителят е на разположение или в настроение да обучава детето. Тогава можете да се възползвате от многобройните онлайн ресурси за малчугани, песнички и образователни видеа.

Публикувай коментар