Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Есенни занимания за деца

Има нещо романтично и магическо в есента. Толкова е топла и забавна, пълна със съкровища и цветове. Един от най-приятните детски спомени е как събираме шумата на огромни купчини, скачаме в шумящите листа, хвърляме пълни шепи от тях нагоре в небето и ги оставяме да паднат върху нас, накрая се бухваме върху меките листа, гледаме облаците и мечтаем.

Есента ни предлага и много възможности за учене чрез различни сезонни занимания и игри. Ще ви предложим някои идеи за децата в предучилищна възраст.

Занимания с есенни листа

Есенните листа са прекрасен материал, който може да се използва в много различни занимания, както навън, така и на закрито. Интернет изобилства от ресурси и идеи за използването им, но ние ще ви покажем как можете да комбинирате някои от нашите образователни материали с тях.

Дървените пъзели Листа са в 3 разновидности. На разходка в парка открийте и съберете листа, които съответстват на тези от пъзела. Научете кой е съответният широколистен вид и прочетете любопитна информация за него, гравирана под листото. Използвайте магнитните буквички, за да изпишете различни думи, свързани с есента. Когато се приберете вкъщи, можете да използвате няколко различни техники за да се забавлявате с пъзелите и събраните листа:

  • намажете събраните есенни листа с гъста цветна боичка и ги използвайте като печати върху лист хартия – получава се великолепен резултат;
  • поставете листото от пъзела под бял лист хартия и започнете да защриховате с молив плътно повърхността отгоре. Върху хартията ще получите перфектна графика на листо с красивата шарка на жилките;
  • направете хербарий или апликация от цветни есенни листа – с повече въображение можете дори да изобразите морско дъно;

7 есенни занимания за деца с … ТИКВА

Чудите се как се учи математика с тиква? Вземете 3 различни по вид и големина тикви – например сива тиква, „цигулка“ и класическа оранжева кръгла тиква и вижте колко разнообразни неща можете да свършите с тях:

ОБСЛЕДВАНЕ

Разгледайте и опишете трите тикви с децата: какво е общото и различното между тях, какви са на цвят и на допир, сравнете ги по големина и форма;

ПРИРОДНИ НАУКИ

Определете частите на растението. Прочетете от подходяща книжка или енциклопедия за жизнения му цикъл като оставяте децата да коментират и направят връзка с наблюденията си отпреди малко;

МАТЕМАТИКА

Тук в зависимост от възрастта на децата можете например да измерите обиколките на трите тикви със сантиметър, да ги претеглите, а след това да ги сравните. Можете да използвате тиквени семки, които да преброите, да подредите в групички по 10, да изписвате с тях цифрички и др.

БУКВИ

Принтирайте няколко картинки на думи, започващи с Т (напр. тигър, топка, трактор, тарантула, тиква) и попитайте децата какво е общото между тях. Подканете децата да дадат примери за други думи, които започват или съдържат звук Т. Представете и научете звук и буква Т. Покажете и упражнете печатната и ръкописната буква Т.

ИЗКУСТВО

Тук можете да се развихрите и съобразно възрастта и интересите на децата да оцветите картинка на тиква, да си направите тиква чрез апликация, а защо не и да нарисувате натюрморт като истински художници. По-големите любители на приложните изкуства могат да изработят украса за Хелоуин или тиквен фенер с помощта на възрастен.

СЕНЗОРНИ занимания

Разрежете тиквата и позволете на децата да я изследват отвън и отвътре с ръчички, да извадят и отделят семките ѝ. Нека да усетят различните текстури на тиквата и да опишат какво усещат.

ГОТВЕНЕ

Почистете тиквата. Сварете, изпечете, направете вкусен десерт или супа, опитайте печени тиквени семки. Нека децата разберат, че тиквата може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти. Да ви е вкусно!

Есенните трансформации в природата – разбираеми и за най-малките

Пазарът изобилства от плодове и зеленчуци, птиците отлитат на юг, някои от животните в гората се подготвят за зимния си сън … Но как да включим тези характерни за сезона природни явления в игрови ситуации, свързани с есента?

Имаме точните образователни материали, вдъхновени от този вълшебен сезон:

Пъзел „Кой къде живее и кой какво яде“ представя горските животни и тяхното местообитание. Магнитната „Кошничка“ е пълна с плодове и зеленчуци, които са подбрани така, че да могат да се назовават и сортират по различни признаци – вид, цвят и др. Мемори играта „Плодове и зеленчуци“ е допълнение към есенното изобилие. А интерактивният пъзел „Птици“ е уникален с това, че на обратната страна на всеки елемент е гравиран QR код, който при сканиране със смарт устройство възпроизвежда песента на съответна птичка. Вижте как става това от видеото:

Публикувай коментар