Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

a

Възраст 3-5 години: кои са подходящите образователни играчки?

от социално предприятие „Неща с душа“

За тази възраст е характерно активното социализиране на детето. То общува и играе с други деца. Развива речевите си умения и разширява речниковия си запас. Обича приказки, детски песнички и куклен театър. Задава много въпроси и сякаш има неизчерпаемо любопитство.

Подходящи за тази възраст са пъзелите с по-висока сложност, които освен удоволствието от подреждането, носят и допълнителни знания. Те могат да изобразяват любима приказка или песничка, която детето да научи, докато подрежда пъзела. Или чрез обучителния пъзел да се запознае с горските животни, тяхното хранене и местообитание.

В тази възраст се формира пространственото мислене, разбирането за причина и следствие, логическите взаимовръзки. Затова и интересни за децата са т.нар. пасивни играчки, които не предлагат готови решения, а стимулират детето само̀ да изследва и проучва възможностите, ангажират вниманието му и стимулират паметта и концентрацията.

Детското въображение в тази възраст е във вихъра си. Децата обожават да влизат в различни роли, да имитират възрастни, да се обличат в костюми на супергерои или принцеси, да участват в представления и да се изявяват пред публика.

За тази възраст с пълна сила важат думите на Айнщайн: „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки.“ А ние ще добавим – давайте воля на въображението! Играйте и измисляйте приказки!

Публикувай коментар