Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Интервю с Десислава Станкова - педагог
Монтесори вдъхновение

Вдъхновението Монтесори – Играта е работата на детето

Десислава Станкова

Деси Станкова е майка на две прекрасни момичета, а по професия е специален педагог – логопед. Децата са нейни учители и я зареждат с положителна енергия. По метода Монтесори се запалва през 2008 г., докато работи в Карин дом. Обучава се лично от Феодора Станчов – Монтесори учител, психолог и основател на Интернационално Монтесори училище във Франция. През 2010 г. преминава обучение на тема „Монтесори терапия за деца със специални образователни потребности“ към Университета в Ротердам. В Нидерландия посещава Монтесoри училища и центрове за настаняване от семеен тип,  фабрика за Монтесори материали и Музея на Мария Монтесори. През същата година по покана на Феодора Станчов, има удоволствието и възможността да бъде практикант в Монтесори училището ѝ в Тулуза.

След приключване на майчинството с второто си дете Деси прекъсва работа като терапевт и се пренасочва изцяло към работа по метода Монтесори. Работи като учител в детска градина, където продължава с ентусиазъм да прилага метода Монтесори и да надгражда своите знания и умения, в тандем със своя съмишленик и приятел Теменужка Фрайкова. Участва в обмяна на опит, конференции и семинари, водени от вдъхновяващи личности от Монтесори средите – Елена Тимошенко, Мария Рут. 

Представяме ви нашия разговор с Деси Станкова за вдъхновението, наречено Монтесори:

Мода сред родителите или алтернатива на традиционната образователна система се явяват Монтесори градините, а напоследък и Монтесори училищата в България? 

Методът Монтесори е начин на мислене и отношение към детето и представлява алтернатива на традиционното образование. Подходящ е за всички деца и е приложим за всички семейства с различни очаквания по отношение на ученето. Обикновено родителите и учителите си сътрудничат и е необходимо да се изгради доверие между тех. Има родители, които много държат на високите постижения. Това възпрепятства да разберат и подкрепят подхода на метода Монтесори. Всички искаме най-доброто за децата си. Радвам се, че познавам все повече родители, които търсят източници на информация за нетрадиционно образование за своите деца. Иска ми се повече деца да се докоснат до метода, но за съжаление има родители, които не могат да си го позволят.

Като че ли хората използват думата Монтесори като синоним на ученето чрез правене или игра, без да са много наясно за същността на метода. Как би обяснила накратко какво стои в основата на учението на д-р Мария Монтесори?

Методът Монтесори учи на независимост от най-ранна възраст. Децата имат свобода на избор и свобода на движение.

Ролята на учителя е да подготви средата за детето спрямо неговите потребности. В Монтесори класната стая всички материали са достъпни за децата и са красиво подредени в съответните зони (Практически живот, Сензорика, Математика, Език, Космическо образование) по сложност.

Всеки материал има определено място и притежава свойството „контрол на грешката“. Това мотивира детето да се „самопоправи“, като го подтиква да упражнява едно и също действие до усъвършенстване. Всичко това се случва под формата на игра.

Средата влияе при формиране на чувството за ред у децата. Въз основа на външния ред, децата изграждат своя вътрешен ред. Учителят прилага индивидуален подход към всяко дете, наблюдава развитието му и го ръководи косвено, ако е необходимо. Той е търпелив и уважава личността на детето. В Монтесори класната стая свободата и дисциплината са взаимосвързани. Няма награди, състезания и наказания. Има правила, които се спазват от всички – както от децата, така и от учителите. Работният цикъл е 3-часов. Разпределението на децата е в следните възрастови групи: 0-3, 3-6, 6-9 и т.н. Вертикалното групиране позволява малките деца да се учат от големите, а големите се чувстват горди и отговорни, помагайки на малките и давайки им пример.

Защо според Монтесори децата не играят с играчки, а работят с материали?

Децата искат да бъдат част от света на възрастните. За тях работата е забавна също както играта, ако им се даде възможност да я вършат. Според д-р Мария Монтесори: „Играта е работата на детето“. Работата е целенасочена дейност. Децата изпитват радост, удовлетворение и вълнение от работата. Материалите в Монтесори класната стая са естествени. В зона Практически живот има реални предмети от заобикаляща среда и се извършват дейности от ежедневието. Децата се грижат за себе си, за околните и за околната среда. Не се имитира дадена дейност, а се извършва такава. Насърчава се естественото учене, чрез спонтанни занимания.

Защо методът дава толкова положителни резултати при децата със специални потребности?

Чрез метода Монтесори се преминава с лекота от действителността към абстрактното. Средата в Монтесори класната стая е проектирана така, че да отговаря на нуждите на детето и е адаптирана да насърчава интереса и спонтанното му желание за учене. Сензорните материали активират мозъчната дейност и подобряват възможностите за усвояване на принципа „от хващане – към схващане“. По време на работа с материалите се работи за правилния захват, който подготвя ръката за писане. Методът насърчава самостоятелността и това стимулира децата да усвояват умения за самообслужване. Чрез тристепенния урок поетапно се въвеждат нови понятия. Свойството „контрол на грешката“ при Монтесори материалите развива самоконтрол, концентрация, координация.

Срещате ли трудности при обезпечаването на подготвената среда с подходящи материали?

Вече могат лесно да се набавят материали, подходящи за една Монтесори класна стая, но е трудно да се намерят качествени такива, устойчиви във времето и на приемлива цена. При работата с всеки един материал, независимо от коя област е, се работи и за обогатяване на речниковия запас и устното изразяване. Ролята на учителя е да подготви средата за децата, което включва и изработване на материали. Част от тях представляват картинен материал. Тук е важен подборът и качеството на изображенията и шрифта.

Как разбра за “Неща с душа”?

За „Неща с душа“ научих съвсем случайно. Търсих онлайн магазини, които предлагат материали, подходящи за оборудване на Монтесори класна стая. Бях приятно изненадана от мисията на „Неща с душа“ – да дава възможност на хора в неравностойно положение да се чувстват значими и способни, като им осигурява работа с кауза. Артикулите, които изработват те, са образователни и направени от естествени материали.

Разкажи ни за впечатлението си от работата с материалите, които си поръча при нас.

Материалите на „Неща с душа“ са изработени с любов и прецизност. Ухаят на дърво, което е гаранция, че при изработването са използвани естествени материали. Качеството е безупречно. Дори не се забелязват следи от употреба, въпреки, че децата работят с тях вече повече от година. С наситени цветове, подходяща големина и шрифт са, както и с удобен захват. В нашата класна стая имаме букви и цифри за проследяване, мемори игра „Форми и цветове“, грапава азбука, грапави цифри, пъзел „Карта на света“, пъзел „Слънчева система“. Материалите привличат вниманието на децата. Имат вграден контрол на грешката, което ги прави подходящи за работа в една Монтесори класна стая.

Ние от „Неща с душа“ винаги мислим за децата със специални образователни потребности и работим в тясно сътрудничество със специалистите, които са в ежедневен контакт с тях. Тук ще откриете вход към полезните неща, които сме обобщили за тях.

Публикувай коментар