a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Защо да избереш социално отговорни коледни подаръци
Коледа с кауза - Неща с душа

Коледа с кауза: Защо да избереш социално отговорни подаръци

С всяка година броят на социалните предприятия в България нараства все повече. И слава богу. Помним времето, когато единственото нещо с кауза, което можехме да закупим по празниците, бяха красивите картички на УНИЦЕФ. Сега е различно, но поради масираните рекламни кампании, Коледни намаления и празничната еуфория с лъскавите витрини на големите магазини, социалните предприятия трудно успяват да изпъкнат със своите Коледни предложения. 

Социално отговорните Коледни подаръци съчетават в себе си три важни неща:

  • Благотворителна кауза
  • Прекрасни ръчно изработени творения
  • Алтернатива на баналните масови подаръци

Щом сте тук и четете тази статия, вероятно го усещате в сърцето си, но нека все пак ви дадем

3 конкретни причини да изберете подарък с кауза:

СОЦИАЛЕН ЕФЕКТ

Социалните предприемачи по дефиниция са фокусирани върху решаване на човешки, общностни, интеграционни проблеми. За разлика от чистата благотворителност, когато закупуваме продукт от социално предприятие, помагаме не просто със средства, а с много повече – подпомагаме дребния местен бизнес, осигуряваме работни места, даваме сигурност и удовлетвореност.

ЛИЧЕН ПРИМЕР

Нали помните “Предай нататък”? Когато подаряваме подарък с кауза даваме своя личен пример към човека, който го получава. Дали следващия път, когато на него се наложи да купи подарък, няма да избере този вариант? Добротворството има свойството да се предава от човек на човек и да се връща. 

УСТОЙЧИВ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН МОДЕЛ

С развитието на социалното предприемачество се постига баланс и цикълът Производство – Продажби – Печалба – Реинвестиция се затваря и дава възможност за стабилност и растеж. Купувайки продукти с кауза не само по празниците, помагаме незабележимо и целогодишно, защото от една страна получаваме нещо, което така и така ни е нужно, а от друга – подпомагаме социално значима кауза. Продуктите обикновено се създават с помощта на преките бенефициенти, а приходите и печалбата от дейността се реинвестират за постигане на социалните цели.

 

А социалното предприемачество предлага наистина огромно продуктово разнообразие – от хляб, продукти и зеленчуци, през текстилни изделия, декорации и играчки до курсове, музика и образователни материали.

Битува мнението, че продуктите на социалните предприятия са като “изработени в час по трудово”. Няма такова нещо. Не само, че не отстъпват на другите нито по качество на вложените материали, нито по изработка, но имат и своя душа, защото носят частица от старанието, умението и таланта на хората, които ги създават.

Само потърси и можеш да си един отговорен Дядо Коледа тази година!  

Разгледай електронния магазин на Неща с душа, за да избереш образователна играчка с кауза!

Публикувай коментар