Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

В помощ на първокласника - Неща с душа

В помощ на първокласника

Имате първокласник

Стрес и паника!!!

Първо: Ще го приемат ли в желаното училище? После: Ще се справи ли? Ще попадне ли на добри учители? Ще си намери ли приятели? Родителските притеснения нямат край. Но колкото и да ви уверяваме, че всичко ще бъде наред, знаем, че няма да се тревожите по-малко.

Затова, когато започне истинското учене, ние имаме точните неща, с които ще помогнем на първокласника да се справи не само по-бързо и лесно, но и неусетно, чрез забавление и игра.

ЧЕТЕНЕ

Разпознаването на буквите и звуковете е привършило още в детската градина. Но четенето затруднява някои деца дори в края на първи клас. 

Четенето не е норматив, но педагозите смятат, че е добре, ако детето чете поне 36 думи в минута от непознат текст. В отделните класове обаче, има деца, които за 1 минута четат над 130 думи и други, които едва стигат до 25. Друг е въпросът колко от прочетено бива разбрано и осмислено и може ли да бъде преразказано от детето след това. Затова е и много важно текстът, който се дава, да бъде съобразен с езиковото ниво и интересите на четящия.

В сътрудничество с опитни начални педагози и специалисти, създадохме забавната ограмотяваща игра „Думички. УРА!“. Тя съдържа 10дървени въртящи плочки за образуване на думи и 50 карти с изображения на думите. Играе се по много различни начини, които сме предложили в описанието към играта. За нея сме използвали специално разработен шрифт за дислексици (който може да се ползва от всички). По този начин е намален контрастът между текст и фон и четенето става по-щадящо за детските очи. Целта на играта е децата да упражняват разпознаването и произнасянето на буквите и да стимулира интереса им към четене в началния етап на изграждане на умението.

ПИСАНЕ

В детската градина децата се учат да разпознават и копират на лист печатните букви, без все още да учат конкретен модел за изписването им. Следва шокът от ръкописното писане в първи клас – все едно детето учи нов език. Много от децата имат психологически проблем като преминат от писането с молив, към писането с химикал – започват да пишат по-бавно, притесняват се, ръчичката трепери, стиска силно химикалката. На помощ идват нашите уникални тренажори за проследяване – главни и малки букви за проследяване.

Показват на детето формата на ръкописната буква, началото и посоката на изписване и точното разположение в редовете (тесни и широки).

Но с какво те са незаменими?

Детето ползва инструмент, който наподобява молив без графит и реално не е подложено на стрес от грешка. Детето следва улеите със специалния инструмент и си създава мускулна памет за начина и посоката на изписване, усъвършенства детайлите при изписването и точното поместване на буквите в редовете. Буквите за проследяване подготвят детето за същинското писане, дават му увереност, преди да започне да пише на хартия с молив или химикалка.

Буквите за проследяване не могат да се „изхабят“, те са износоустойчиви, изработени са от висококачествен дървен материал. Същевременно са и много практични. Удобни са за използване както индивидуално, така и в група (с един комплект и няколко инструмента за проследяване можете да ангажирате всички деца).

Вижте всички продукти от серията за проследяване тук.

МАТЕМАТИКА

До края на първи клас децата учат действията събиране, изваждане и сравняване на числата до 20, както и на целите десетици до 100. Най-много време се отделя на смятането до 10. Безброй примери и задачи, упражнения и повторения. За занимания извън училище предлагаме следните помагала за първокласници:

Познатите материали за проследяване включват и цифри. С тях децата се упражняват да изписват цифрите и да ги поместват точно в кватдратчетата с помощта на инструмента за проследяване. Принципът е същият, както на буквите за проследяване, на които се спряхме по-горе.

Материалът Смятане до десет представлява дървена плочка с 5 слота и жетони с цифрите и математическите знаци. С тях се съставят задачи със сбор, разлика, сравнение, намиране на неизвестно.

При упражнения с материала ни за смятане, първолаците добиват повече увереност, тъй като за по-малко време могат да решат повече задачи и да упражнят точно това, което ги затруднява. С това помагало избягваме от мъчителното записване в тетрадка на множество примери и се фокусираме само върху смятането. Лесно, само чрез разместване на жетоните децата могат:

  • да поправят грешка;
  • да променят знака и да съставят нова задача;
  • да изброят всички възможни решения;
  • да упражнят разместителното свойство;

и по този начин да разберат магията на числата.

*Към материала може да се поръчват и допълнителни жетони.

Най-необходимите помагала за първокласниците сме събрали в базовия пакет „Първокласник“, който можете да разгледате тук.

Публикувай коментар