Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Забавна математика

15 начина да направим математиката забавна

Забавна математика? Като се има предвид, че всяко второ дете се ужасява от математиката, представянето ѝ по забавен начин изглежда като предизвикателство. Но ние намерихме много начини да направим математиката интересна и привлекателна за децата.

Ето някои от тях, които подбрахме за вас:

1. Наблегнете на практиката

Били ли сте някога на среща или обучение, в което презентаторът не спира да говори? Започвате да се разсейвате и не ви свърта на мястото ви, нали? Е, няма да се учудите тогава, че децата се чувстват по същия начин. Вземете урок, който стандартно включва лекционна част и работа в работна тетрадка и го направете интерактивен. Например, може да накарате децата да познаят броя предмети в непрозрачна торба или да се състезават да подреждат цифрите на магнитна дъска.

2. Използвайте книжки с картинки

На пазара е пълно с чудесни илюстровани книжки, които може да използвате по време на уроците по математика. Може да намерите книжки подходящи за всякакви теми: от броене до умножение. Книги, които се четат на глас, са идеални за въвличане на децата в темата на урока.

3. Играйте игри

Кой не обича да играе игри? Игрите са чудесен начин да учим, докато се забавляваме. Има най-различни типове игри, които може да използвате при преподаването и преговор на математически концепции. Такива игри са например Бинго, Домино, Монополи. Бихте могли да използвате и материали, чрез които детето може само да направи проверка на решенията си, например в Забавния Аквариум, ако някоя от рибките не намира мястото си, това значи че трябва да провериш отново решенията на задачите си.

4. Насочете се към децата

Децата обичат да говорят за себе си и своите интереси. Обвържете това с математиката. Накарайте ги да представят себе си, дома си, местата, които посещават най-често, използвайки математика. Например може да им дадете задача да представят своя дом с числата от 1 до 10 (за всяко число да посочат предмет със съответната бройка, който имат у дома).

5. Използвайте реални предмети

За децата в тази възраст връзката между математиката и реалните предмети е ключова. Бъдете креативни, когато преподавате теми като геометрия, измерване, графика, събиране. Почти всяка математическа задача може да се визуализира. Друг вариант е да предоставите на децата нещо, което да пипнат, преместят и усетят сами вместо да решават задачите на дъската или в тетрадката си. Ето нашето идеално предложение: Смятане до десет

6. Включете движение

Знаем, че и децата като възрастните имат различни стилове на учене, така че използвайте различни подходи на преподаване и включете дейности, в които децата да стават и да се движат из стаята. Това може да бъде просто в момент за кратка почивка, с включена математическа дейност или пък по-дълго занимание, в което учениците трябва да се разделят на групи. Което и да изберете, учениците ви, чиито предпочитан стил на учене е кинетичния, ще ви бъдат благодарни.

7. Рисувайте математически модели

Рисуването е бъде забавно и чрез него се научава много. Можете да се доверите на модела Реални предмети – Картини – Абстракция. Когато преподавате определенa математическа концепция, използвайте този модел ето така: децата първоначално използват реални предмети, постепенно ги заместват с картинни репрезентации и накрая използват само числа и математически символи (което за тях е абстрактно). Предоставете на учениците си време и възможности да рисуват много картини. На този етап можете да видите дали учениците наистина са вникнали в материала.

8. Обвържете математиката с естествените и социалните науки

Учениците обикновено слушат с голям интерес по време на занимания, свързани с науките. Използвайте естественото им любопитство по тези теми и го обвържете с урока по математика. Например, ако учите за движението на стоки и услуги, парите биха били чудесна допирна точка. Ако учите за растенията, може да измерите дължината им с линийка. Бъдете креативни!

9. Насърчете учениците да работят заедно

Създайте среда, в която е типично за учениците да работят в екип или с партньор. Биха могли заедно да решават задачи като си помагат. Ще им допадне да работят със свой приятел по заданието.

10. Обвържете урока със случващото се около тях

Опитайте се да включите математиката в това, което се случва около децата. Може би наближава някой празник? Или се сменят сезоните? Лесно бихте могли да вземете всяка тема (напр. събиране) и да я разнообразите като включите нови материали (напр. есенни листа, круши, тикви, джуджета и др.)

11. Създайте възможности за приятелска надпревара

Не е нужно състезанието да бъде нещо лошо. След като запознаете учениците със своите очаквания за протичане на приятелска надпревара, ще видите че състезателният елемент всъщност повишава неимоверно тяхната ангажираност. И не забравяйте, че състезанието не е нужно да бъде всеки път с друг ученик или екип. Някои ученици обичат да си поставят лични цели и да се състезават с предходни свои постижения.

12.  Пейте песни

Музиката е чудесен начин да започнете урок по математика. Може да я изполвате и когато учениците имат нужда от малко почивка. Има много песни, подходящи за различни възрастови групи в интернет. Потърсете и намерете най-подходящата за вашата тема и урок.

13. Използвайте всички сетива

Децата в тази възраст учат най-добре, когато няколко от сетивата им са ангажирани едновременно. Използвайте материали и дейности, които позволяват например едно и също нещо да бъде видяно, чуто и пипнато едновременно. В „Неща с душа“ имаме точно такива материали: Грапави цифриЦифри за проследяване

 14. Въведете STEM подход

STEM (Science, Technology, Engineering, Math) най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика. Подходът STEM обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот.

Идеята STEM фокусира обучението по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика – в интердисциплинарен и приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни и дискретни предмети, тя ги интегрира в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение. За да започнете, може да ви помогне дори обикновено Lego или Дървена играчка „Зъбни колела“.

15. Позволете на учениците да измислят свои задачи

Какъв по-добър начин да накарате учениците да се вълнуват от това, което учат, от това да им дадете да измислят задачи, които техните съученици да решават? Учениците обичат да виждат как приятелите им решават техните задачи. Особено много им харесва да слагат имената на съучениците си в текстови задачи.

Източник: //mrelementarymath.com/make-math-fun/ ; Неща с душа

Снимка: Freepik.com

Публикувай коментар