Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Неща с душа

Идеи за игри

Как да играем с детето у дома (0-5 години)?

“А сега на какво ще играем?”

Този въпрос често дочуваме от дребосъка у дома, особено в студените месеци, когато не можем да излизаме за дълго навън.  

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да превърнете дългите дни вкъщи в източник на безкрайни забавления и нови умения, усвоени неусетно в играта.

Преоткрийте детето в себе си

Ако искате да си осигурите първокласно забавление чрез игра, ще трябва да оставите възрастния у вас да си почине! Помнете, че игрите трябва да са забавни, да увличат, да палят въображението. Спомнете си какво сте обичали да правите като дете, смейте се заедно и не се притеснявайте, че ще изглеждате глупаво. За вашето дете е интересно да изследва света около себе си. Почти всяко занимание, което му предложите, ще му се стори ново и забавно. А и най- предпочитаната компания за игра за детето в тази възраст сте именно вие!

Скачане по леглото, рисуване с пръсти, формички от солено тесто, имитиране на звуците на животни – все неща, които ще му доставят неимоверно удоволствие! Оставете подредбата на дома на заден план и се отдайте на играта. Ще видите, че и вие ще се забавлявате не по-малко в тези моменти заедно.

Осигурете му малко, но качествени играчки

В днешно време на пазара има такова разнообразие на играчки и то на достъпни цени, че е лесно човек да се увлече. Да не говорим, че дори вие да не купувате много играчки, несъмнено получавате купища такива от роднини и приятели по различни поводи!

Когато е претрупано с играчки, детето се обърква, вниманието му се разфокусира. То играе няколко секунди с една играчка, после я захвърля и минава към нова, без да се заиграе за по-дълго или да се задълбочи в някаква игра. Също така то спира да цени вещите си, когато са в изобилие. Може да хвърля и чупи нещата си, които знае, че са лесно заменими.

Нашият съвет е да купувате по-малко, но стойностни играчки, които детето ви ще цени повече и ще играе с тях по-дълго. Избирайте играчки с отворен край, които позволяват различни приложения в играта (предложение от „Неща с душа“); които развиват въображението (например Пъзел Дядо и ряпа) и му помагат да усвои различни знания и умения. И не че няма  интересни пластмасови играчки на пазара, но ние бихме заложили на играчките от естествени материали поради следните причини: 6 предимства на дървените играчки.

А може и без играчки

Често купуваме на детето си нови играчки, само за да установим, че то с часове играе не с играчките а с ……формите за сладки например. Или с кофата и легена, с портфейла и ключовете на мама и т.н.

За децата в тази възраст всичко може да се превърне в игра и не е задължително това да включва играчки. Изследване на вътрешността на шкафовете в кухнята, “каране” на влак от столове или къщичка под масата могат да занимават дребосъка часове наред.

Не го лишавайте от очакването

От времето на нашето детство много неща са се променили. Сега имаме възможност да удовлетворим почти всички желания на детето си веднага. Но замисляме ли се от какво го лишаваме, ако винаги му купуваме всичко на момента?
Спомнете си вълнението, с което сте гледали някоя играчка на витрината на магазина и сте мечтали как ще играете с нея. Трепетното очакване на рождения ден или Коледа, когато най- накрая ще получите този желан подарък, на който после месеци наред не може да се нарадвате.

Струва си понякога да изчакате с покупките и да дадете възможност на детето си да се наслади на очакването! Освен че се учат на търпение, редица психологически изследвания сочат, че децата, които са се научили да отлагат удоволствието, израстват като по-успешни възрастни.

Накарайте го да се чувства полезно

Искате за 5 минути да измиете чиниите или да изперете, а детето все ви пречи и търси вниманието ви? Едно от най- интересните и забавни неща за децата е да имитират възрастните и да се опитват да направят нещата, които виждат мама или тате да правят всеки ден: чистене с прахосмукачка, бърсане на прах, пускане на пералнята, поливане на цветята и др.

Не се притеснявайте да го включите в тези дейности – ще видите как ще светнат веднага детските очички като го помолите да ви помага и му възложите някоя вааааажна работа. Домакинските задачи ще помогнат на детето да се почувства пълноправен член на семейството със свои отговорности и ще спомогнат за развиване на грубата и фината моторика, координацията и др. ценни умения.

Не е нужно да ви даваме доказателства колко това е полезно. Цял раздел наречен “знания за практическия живот” заема централно място в учебния Монтесори план. Терминът „практически живот” е бил използван от Д-р Монтесори, за да опише упражнения, включващи ежедневни дейности с материали, подходящи за децата. Тези упражнения формират базата на физическото, интелектуално, емоционално и социално развитие на детето.

Играйте роли и разказвайте истории

И най-обикновен предмет или играчка може да се превърне в специална за детето ви, ако то я свързва с определена история или я вплетете в интересна ролева игра.

Използвайте въображението си и ще видите как дребосъкът ще ви следва. Можете например да се повозите на лодка от възглавници на пода. Или да му разкажете интересни истории за сувенирите, които имате. Плюшените играчки могат да придобият различни личностни характеристики. Могат да участват в редица истории: Зайо например обича да скача високо, Слончето спи до късно, Мечо не обича да яде картофи, затова му сервираме торта и т.н. Дайте пример, а после се радвайте на безкрайните истории и игри, които детето само ще измисля със своите герои.

Нямате сцена? Имаме решение на този проблем – нашият компактен декор за домашен театър, който идеално пасва на рамката на всяка врата, а след игра се прибира, без да заема никакво място.

Оставете го да поскучае

Често, повлияни от прочетеното в книгите, от разговори с други родители или от собственото си убеждение, се стремим постоянно да занимаваме детето с някаква дейност. По възможност “развиваща”. Така свикваме детето, че отговорността за неговата игра и учене е наша, а не негова. То е там просто да бъде забавлявано и то без почивка. Лишаваме го от възможността да е свободно, от стимули и да прояви въображението си, да измисли само какво му се прави.

Затова и нашият последен съвет към вас е: Оставете го да поскучае! След като сте поиграли, поговорили или прочели няколко книжки и прецените, че моментът е настъпил, измислете си някаква работа, която ще ви позволи да наблюдавате детето, без да участвате в неговата игра. Най- добре е този преход да стане плавно. Ако докато играете заедно, детето се заиграе с дадена играчка, в даден момент съобщете, че отивате да сложите обяда и го оставете. Наблюдавайте внимателно! В такива моменти ще забележите, че вашият малчуган започва да копира игри, които сте играли заедно или е играл с други деца (а може и само да е виждал да играят на тях). Постепенно ще започне да си измисля и свои игри. Тези моменти ще ви помогнат и да видите кои са любимите му занимания, които той повтаря отново и отново, дори и без вие да сте наоколо.

Още идеи за занимателни игри у дома разделени по възраст може да намерите на блога на Мариана Донкова – Детето играе.

Публикувай коментар